24.10.2024

Performanssiklubi Muscles & Soft Tissue

Hugo-sali, Kalevan Navetta

vapaa pääsy

klo 18-20.30

Ole utelias ja tule paikalle viettämään iltaa kanssamme performanssitaiteen parissa!

Tapahtuma järjestetään taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Hugo-salissa torstaina 24.10. klo 18-20.30. Olet lämpimästi tervetullut! Vapaa pääsy.

Lihakset & pehmytkudos

Performanssiklubi tuo yhteen kehollisia performanssiesityksiä. Kyse voi olla ihmiskehosta, ryhmäkehosta, virtuaalisesta kehosta tai jonkin objektin kehosta.

Vuoden 2024 Muscles and Soft Tissue -performanssiklubi on inspiroitunut terveestä maskuliinisuudesta ja pehmeistä arvoista, itsenäisyydestä ja pystyvyydestä, toisista huolehtimisesta, kommunikaatiosta ja leikistä. Keholla on tarve liikkua ja keholla on tarve kokea läheisyyttä.

Illan aikana näemme kolme upeaa performanssiesitystä. Muscles and Soft Tissue -performanssiklubin esiintyjät ovat Ilia Ollikainen, Anders Lillhonga ja Matti Haaponiemi sekä Tiia From.

Ohjelman aikataulu

18.00 Ovet avautuvat, illan juontaja: taidetuottaja Pii Anttila

Alakerran Äärellä-ravintolassa ostettavissa virvokkeita, jotka saa tuoda yläkerran tapahtumatilaan nautittavaksi.

18.15 Ilia Ollikainen: Soft Body Modifier, 40 min

tauko

19.00 Tiia From: Kind Violence, 15 min

tauko

19.30 Anders Lillhonga ja Matti Haaponiemi: Either put on these glasses or start eating that trash can, 45 mins

20.30 Ilta päättyy

Performanssiklubin esiintyjät

Henkilä kyykyssä mikrofoni kädessä puhuu, takana screeni jossa ihmisen keho modifioituna.
Ilia Ollikainen:
Soft Body Modifier

Soft Body Modifier on nostalginen sukellus fantasiaan, jossa internetin kasvattama queer-teini avasi läppärin eikä koskaan sulkenut sitä. Fantasiaan, jossa näytöt sulautuvat todellisuuteen eikä digitaalisen taikka lihan ja veren rajoja ole. Esitys on rakkauslaulu ja valitusvirsi sille teini-ikäiselle digikokemukselle, joka on muodostanut post-humaanin nykyhetkeni, niille tiloille ja ihmisille, jotka ovat poissa (ja niille, jotka ovat yhä täällä), jotka ovat jääneet rappeutumaan aavemaisena koneistona kimeerisen kehoni virtapiireihin. 

Ilia Ollikainen on helsinkiläinen monialainen taiteilija, jonka työskentely keskittyy äänitaiteen, performanssin ja tekstin yhdistämiseen performatiivisiksi tapahtumiksi. Tekstipainotteiset performanssit hyödyntävät autoteoreettisia kertomuksia haavoittuvuudesta ja kaipuusta. Ne tarkastelevat queer-kehon monimutkaisia tarpeita, kysymyksiä ja toiveita. Ollikainen rinnastaa yksilöllisen kehollisen kokemuksensa niin muihin kuin aineelliseen todellisuuteemme, jotta hänen ei-normatiivinen asemansa tulisi tuntemisen arvoiseksi.

kaksi aseen osaa, toinen hakku ja toinen miekka

Kind Violence performanssin rekvisiittaa

naisen kasvokuva huntuun verhoutuneena joka heijastelee samanvärisenä taustaan

Tiia From, kuva Elisa Juhala

Tiia From:

Kind violence

Tiia From on neljännen vuoden opiskelija Kankaanpään taidekoulusta (SAMK). Hänen taiteensa inspiroituu ajankohtaisista sosiaalisista ilmiöistä. Teoksillaan hän pyrkii luomaan tiloja ihmisten väliselle vuorovaikutukselle, yhteenkuuluvuudelle ja oppimiselle.

Muscles & Soft Tissue -performanssiklubilla nähdään Fromin osallistava performanssi “Kind violence”, jonka aikana taiteilija pukeutuu keskiaikaiseen täyssotapanssariin ja kutsuu katsojat sanattomaan dialogiin.

Miltä lempeys näyttää, kun sille asetetaan reunaehdoiksi epätasainen valtasuhde?

Tiia From esiintyy Muscles & Soft Tissue -performanssiklubilla osana yhteistyötä, jota tehdään performanssiklubin ja Kankaanpään taidekoulun (SAMK) kanssa jo muutaman vuoden ajan.

 

kaksi miestä tanssivat, toinen lepää toisen polvella vinossa asennossa tasapainoitellen

Kuva Rauli Katajavuori

Anders Lillhonga ja Matti Haaponiemi:
Either put on these glasses or start eating that trash can

It is the year 1985 – Dawn of a new age. Kauko-idästä kantautuu hiljainen dubattu huuto. Mystiset ja silminnähden lapselliset voimat vangitsevat kokonaisen sukupolven. Huono laatu on uusi normi. Miekanterät kimaltelevat kuvaputkitelevisioissa kaikissa sateenkaaren väreissä ja tusinatuotetut Ninja -toimintaelokuvat valtaavat beta- ja vhs-hyllyt. Karatesalit täyttyvät, syntetisaattorit pumppaavat subharmonista pahuutta ja rasvatut muskelit pullottavat jokaisen teinipojan unelmissa.

40 vuotta myöhemmin. Maailma on absurdi. Kultaisen sukupolven loisto on tummunut. Vitsikirjat ovat vaihtuneet meemeihin, hybridikybersota on totta ja Uri Geller on palannut. Nostalgian raunioiden sammaloituneesta graniitista paljastuu kaksi aikakapseliin kapaloitua VHS-soturia, jotka tietämättään ovat odottaneet tätä hetkeä syntymästään asti.

Anders Lillhongan ja Matti Haaponiemen improvisatorisen työskentelyn keskiössä on vuorovaikutus ja leikki, jossa yhdistyy lapsuuden toimintaelokuvien sankarit, pop-kulttuuri, tietokonepelit sekä itämaisten taistelulajien mystiikka, estetiikka ja pseudo-tiede. Kouriintuntuvan fyysisyyden lisäksi työskentely pursuaa taiteilijoiden itse tekemiä analogisia ja synteettisiä ääni- ja videomaisemia. Työ on jatkuvasti syvenevä improvisaatioesitys, joka samanaikaisesti muistelee menneitä ja kehittyy eletyn elämän mukana. Tekijöille työ on parhaimmillaan, kun se nautitaan yhdessä yleisön kanssa. Työskentelyn on mahdollistanut Pirkanmaan Tanssin Keskus ja Taiteen edistämiskeskus.

 

 

Tapahtuman järjestäjä

Performanssiklubin kuratoinnista vastaavat Seinäjoen paikalliset taiteilijat Aeon Lux ja Alan Bulfin. Tapahtuman tuottaa Pii Anttila Seinäjoen taidehallilta.

Seinäjoen taidehallin performanssiklubi on järjestetty vuodesta 2020 alkaen.

joukko ihmisiä istuu pöydän ääressä katsomassa esiintymistä. Ihmiset ovat värillisessä valokeilassa.
Fiilistelyä Instagramissa edellisten vuosien klubeista:

https://www.instagram.com/reel/C0yY2OxtqCt/

https://www.instagram.com/reel/Ck0DMslD7A4/