5.10.2023
AARG 2023
Hugo-sali, Kalevan Navetta & live stream -lähetys
Ennakkoilmoittautuminen
Historiasta oppiminen ja nykypäivän ja tulevaisuuden kompleksiset haasteet.
-
Näyttelyopastus esillä oleviin näyttelyihin, klo 11-11.45, vapaa pääsy
-
Keskusteluohjelma klo 12-15.30, Hugo-Sali, Kalevan Navetta. Keskusteluohjelmaa voi seurata etänä live stream -lähetyksen kautta
AARG 2023 -keskusteluohjelman teemana on historiasta oppiminen ja nykypäivän ja tulevaisuuden kompleksiset haasteet. Puheenaiheina ovat taide paikallisyhteisöjen rakentajana sekä taidetilojen historiasta ammentaminen kuratoinnissa ja ohjelman suunnittelussa. Tapahtumaan on kutsuttu kuraattoreita ja toiminnanjohtajia pohjoismaisista taideinstituutioista, jotka sijaitsevat vanhoissa teollisuuskiinteistöissä. Kutsuttuja puhujia ovat toiminnanjohtaja Lotte Juul Petersen Rønnebæksholm konsthalista Tanskasta, kuraattori Raluca Voinea Romaniasta, kuraattori ja taiteilija Þorbjörg Jónsdóttir Verksmiðjan á Hjalteyri -taidetilasta Islannista, toiminnanjohtaja Johanna Rannula NART Narva Art Residencystä, ja muusikko Pia Siirala Taideyliopistosta sekä Seinäjoen taidehallin Sinistä puuta, mustaa rautaa–näyttelyn taiteilija Sigrid Holmwood. AARG 2023 -puheohjelmaosuus livetaltioidaan.
Suora lähetys alkaa keskipäivällä ja jatkuu noin kello 15.00 asti. Kaikkien esitysten kesto on noin 20-25 minuuttia. Keskusteluohjelmaa Hugo-saliin on mahdollista myös tulla paikan päälle seuraamaan, jolloin pääsee mukaan keskusteluun. Ilmoittaudu: pii.anttila@seinajoki.fi Tilaisuus sisältää kahvitarjoilun.
AARG on keskustelutapahtuma, joka pureutuu nykytaiteen ja maaseudun ajankohtaisiin teemoihin. AARG Art and the Rural Gathering on Seinäjoen taidehallin lanseeraama keskustelualusta ja tapaamispaikka. Tapahtuma tarjoaa taideinstituutioiden edustajille tapaamispaikan, ajankohtaisen keskustelualustan ja taiteilijoille ja taidealan toimijoille mahdollisuuden verkostoitua sekä kehittää taidekenttää ja sen toiminta- ja rahoitusmalleja.
AARG livelähetys | Hugo-Sali
AARGin tuottaa ja fasilitoi taidetuottaja Pii Anttila, Seinäjoen taidehalli
Klo 12.00
Taiteilija Sigrid Holmwood:
Sinistä puuta, mustaa rautaa – näyttely ammentaa paikallishistoriasta
Seinäjoen taidehallin näyttelyä varten taiteilija Sigrid Holmwood tutki kasvivärjäysperinteitä ja talonpoikaiskulttuuria Seinäjoella ja lähialueella. Kiertäessään paikallismuseoita, tutkiessaan esillä olevia tekstiilejä ja tutustuessaan aiheeseen, hän kiinnitti huomiota siniseen ja mustaan väriin. Värit nousevat esiin puvuissa ja tekstiileissä erityisesti herännäisyyteen eli körttiläisyyteen liittyen. Myöhemmin niistä tuli symboleita äärioikeistolaisille ja kansallismielisille liikkeille. Mutta mistä sinistä ja mustaa väriä saatiin? Taiteellisessa työskentelyssään Holmwood tutkii värjäyskasvien, pigmenttien ja muiden maalauksessa käytettävien aineiden historiallisia yhteyksiä modernisaation, teollistumisen ja kolonialismin moninaisiin kehityskulkuihin. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä kansainvälisesti ja hän on valmistunut maisteriksi pääaineenaan maalaus Royal College of Arts Lontoosta. Holmwood väitteli taiteen tohtoriksi Goldsmiths College, University of London, vuonna 2021.
Klo 12.30
Toiminnanjohtaja Lotte Juul Petersen:
Kartanon tarinat osana taidehallin toimintaa
Rønnebæksholmin taidehalli Tanskassa perustaa toimintaansa kartanon tarinoista ja tarkastelee taiteen keinoin nyky-yhteiskuntaa. Petersen avaa taidehallin toimintamallia ja kertoo taidehallin ohjelmasta. Seinäjoen taidehallilla avautuu tammikuussa 2024 Nastja Säde Rönkön yksityisnäyttely Those Who Kept the Light, joka on aikaisemmin ollut esillä Rønnebæksholmissa. Lotte Juul Petersen on vuodesta 2019 lähtien ollut Tanskassa Næstvedissä sijaitsevan Kunsthal Rønnebæksholmin toiminnanjohtaja. Sitä ennen hän toimi vuosina 2008-2019 Wysing Arts Centre –taidekeskuksen ohjelmakuraattorina. Petersen on visuaalisen kulttuurin ja taidehistorian maisteri Kööpenhaminan ja Leedsin yliopistoista. Hän osallistui Nordic Baltic Curatorial Platform -hankkeeseen vuosina 2006-2007 ja on tehnyt lukuisia projekteja myös freelancerina ja kuraattorina. Hän on Tanskan taidehallien liiton (Foreningen af Kunsthaller i Danmark) hallituksen jäsen.
Klo 13.00
Kuraattori, taiteilija Þorbjörg Jónsdóttir:
Verksmiðjan á Hjalteyri taidetila Islannin maaseudulla
Pohjois-Islannin Hjalteyrissa sijaitseva entinen sillitehdas rakennettiin vuonna 1937 ja sulki ovensa tehtaana vuonna 1966. Nykyään betonirunko – Mjölhúsið/kalatehdas– on 1500 neliömetrin kokoinen taide- ja projektitila, joka avattiin vuonna 2007. Þorbjörg Jónsdóttir on hallituksen jäsen yhdistyksessä joka ylläpitää Verksmiðjan á Hjalteyri nykytaiteen keskusta. Rakennus, sen tarina ja ympäristö herättävät monia tuoreita ideoita, ja siellä esitetyt teokset on usein tuotettu erityisesti tehdasta ajatellen. Seinäjoen taidehallissa avautui kesäkuussa 2023 ryhmänäyttely Resonance, joka on ollut aiemmin esillä Verksmiðjan á Hjalteyri nykytaiteen keskuksessa Islannissa vuonna 2021. Thorbjorg Jonsdottir on islantilainen kokeellisten elokuvien tekijä, joka on suorittanut elokuvataiteen maisterin tutkinnon CalArtsissa ja kuvataiteen kandidaatin tutkinnon Islannin taideyliopistossa. Taiteen ohella Thorbjorg on opettanut Los Angelesin California Institute of the Artsissa ja Islannin taideakatemiassa, ja hän on yki nuorille suunnatun radikaalin taideohjelman Teenage Wasteland of the Artsin perustajista.
Klo 13.30
Kahvitauko (livelähetyksessä nähdään Taidehallin näyttelyvideoita tauon aikana)
Klo 13.50
Kuraattori, kriitikko Raluca Voinea:
Rinnakkaiselo. Selviytymisen kronologi, 2019-2049
Kuraattori Raluca Voinealta kuulemme videotervehdyksen, jossa hän avaa kokemuksiaan Tranzit Gardenista ja Station-projektista, missä kuvitellaan kestäviä tulevaisuuden tarpeita niin työntekijälle kuin taiteelliseen työskentelyyn. Raluca Voinea työskentelee mm. toiminnanjohtajana tranzit.ro -yhdistyksessä sekä kollektiivisessa projektissa The Experimental Station for Research on Art and Life yhdessä eri taiteilijoiden, kuraattoreiden, tutkijoiden ja kulttuurityöntekijöiden kanssa. Kokeiluasema sijaitsee Silistea Snagovului kylässä 40 km Bukarestista. Seinäjoen taidehalli oli ensimmäistä kertaa mukana Helsinki International Curatorial Programme 2022 ohjelmassa, jossa valittiin Raluca Voinea residenssitaiteilijaksi HIAP residenssiin. Voinea vietti marraskuussa 2022 kuukauden Suomessa ja jatkaa yhteistyötä Seinäjoen taidehallin kanssa näyttelyprojektin parissa.
Klo 14.15
Toiminnanjohtaja Johanna Rannula:
Talon historia –projekti
Jokaisella paikkakunnalla on oma tarinansa, mutta jotkut tarinat ovat jännittävämpiä kuin toiset. Narvan taideresidenssin rakennuksen, entisen Kreenholmin johtajan huvilan, tarina on erityisen värikäs ja tärkeä Narvan kaupungille ja sen asukkaille. NARTin toiminnanjohtaja Johanna Rannula kertoo uuden historiaprojektin tavoitteista ja agendasta sekä siitä, millaisia taiteilijan interventioita projektin aikana on tehty paikan historian avaamiseksi. Johanna Rannula on Viron ja Venäjän rajalla sijaitsevan NART Narvan taideresidenssin toiminnanjohtaja. NART perustettiin vuonna 2015. Sen toiminta sisältää taideresidenssin ylläpidon, taidenäyttelyitä, tapahtumia ja työpajoja. Johanna Rannulalla (1990) on poikkitieteellinen akateeminen tausta ja hän on suorittanut maisterintutkinnon kaupunkitutkimuksesta Viron taideakatemiassa. Hän toimi näyttely- ja tapahtumapäällikkönä Tallinnan kaupunginmuseossa, jossa suuri osa työstä oli motivoitunut osallisuuden ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Rannulalla toimii myös valokuvaajana, erityisesti hän on tehnyt tutkimusretkiä dokumentaarisen valokuvauksen parissa Siperiassa, järjestänyt vaelluksia eläinten kanssa ja on kiinnostunut Viron venäjänkielisen vähemmistön kysymyksistä.
Klo 14.45
Taiteilija, muusikko Pia Siirala:
Case study: taiteellinen tutkimus arktisten alkuperäiskansojen henkilölaulun perinteestä
Tšuktšeilta kysyttäessä matkan pituutta heillä on tapana sanoa, että matka on laulun mittainen. Vaikeakulkuisessa maastossa matkaa ei mitata etäisyyksinä vaan ajassa. Pia Siirala kertoo tutkimusmatkoistaan koilliseen Siperiaan, Kamtšatkaan ja Tšukotkaan vuosilta 2008–2017 ja näistä koostamaansa näyttely kokonaisuutta osana väitöstutkimustaan Taideyliopistoon. Siirala on asunut pitkiä aikoja näiden alkuperäiskansojen parissa ja äänittänyt yli 1300 laulua ja säveltänyt niiden inspiroimana useita teoksia.
Pia Siirala aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa ja jatkoi niitä Liszt Ferenc-akatemiassa, jossa hän opiskeli myös kansanmusiikkia professori László Vikárin in johdolla. Moskovan Tšaikovski-konservatoriossa hän opiskeli Zoria Shikhmurzaevan luokalla. Hän on Ensemble XXI-kamariorkesterin konserttimestari.
klo 15.15
Jälkisanat
AARG 2023 -ohjelman yhteistyökumppaneita ovat Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö sekä taiteen asiantuntija Aura Seikkula Taiteen edistämiskeskuksesta. Tapahtumaa tukee Frame Contemporary Art Finland.