Aseman taideteosten avajaistilaisuus

Tervetuloa tutustumaan Seinäjoen asemanseudun uusiin julkisen taiteen teoksiin!

Avajaistilaisuus järjestetään la 26.4.2025 klo 14–16 uudella asema-aukiolla. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoro eduskunnan. 1. varapuhemies, TtT Paula Risikolta sekä Suomen Kuvanveistäjäliiton puheenjohtajan Ville Mäkikoskelan tervehdys. Aseman taiteilijoita on paikalla tilaisuudessa kertomassa teoksistaan. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Avajaistilaisuuden aikana kävijöitä ilahduttavat piilotetut yllätykset ja tapahtumaliput, jotka odottavat löytäjäänsä ympäri asemanseutua lähellä taideteoksia. Palkintoja on rajoitettu määrä.

Seinäjoen uusi rautatieasema valmistui joulukuussa 2024. Sen myötä Seinäjoelle saatiin viisi uutta julkista taideteosta. Prosessi aseman taidekokonaisuuden suunnittelusta taideteosten tilaukseen ja valmistumiseen kesti kolmisen vuotta. Teokset valmistettiin ja asennettiin vuoden 2024 aikana. Teokset ovat: perhekeskuksen aulassa sijaitseva Pia Männikön Rönsy, perhekeskuksen aukioon integroituva Arja Kärkkäisen Synnyinkivi, Seiparkin pysäköintitalon julkisivuteos, Juhana Moisanderin Asemalaituri 0, perhekeskuksen sisäpihalla sijaitseva Tiina Raitasen Odottaja ja Saapujat sekä aseman alikulkukäytävän haltuun ottava Marjukka Korhosen Kaninkolo ja maailmanpyörä. Alikulun teos valmistuu lopullisesti kevään 2025 aikana.

Aseman taideteokset lisäävät alueen tunnettuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta ja toimivat tunnistettavana käyntikorttina Seinäjoelle. Teokset ovat keskenään erilaisia, ja niitä on sijoitettu sekä sisä- että ulkotiloihin. Aseman taide toivottaa Seinäjoelle tervetulleeksi työmatkalaiset, turistit, ohikulkijat, perhepalvelukeskuksen asiakkaat ja asukkaat.

Tietoa teoksista:

Asema-aukiolla kävijää tervehtii Arja Kärkkäisen teos Synnyinkivi, joka sijaitsee perhepalvelukeskus Aallokon edustalla asema-aukion kivetyksessä. Taideteos muistuttaa ylhäältä katsottuna solukkoa ja taiteilijan tausta-ajatus ja lähtökohta ovat olleet elämän alku ja vanhemmuus. Teos koostuu punaruskeasta kivilaatasta, vaaleasta nupukivestä ja marmoribetonista sekä kuparisista yksityiskohdista. Aukiolla oleva istutusallas on osa teosta. Synnyinkivi on katsottavissa niin katutasosta kuin yläkerrosten perspektiivistä.

Asemakorttelin sisäpihalla sijaitseva Tiina Raitasen Odottaja ja Saapujat koostuu useasta osasta, joista isoin on sisäpihan nurmialueella ja pienemmät perhepalvelukeskuksen ulkoseinissä ja katoksen päällä. Teokset kuvaavat nimiensä mukaisesti odottamista ja saapumista, jotka kumpikin ovat läsnä rautatieasemalla, sekä elämän eri reittejä. Suuri kaarevanmallinen Odottaja-veistos nurmialueella nojaa kuin odottaen. Neliosainen, siipimäisistä tai lehtimäisistä osista koostuva Saapujat kuvaa saapumista perille tai rakkaiden luo. Veistoksissa on käytetty esineitä, joita taiteilija on löytänyt Seinäjoen rautatieaseman ja keskustan alueella kulkiessaan. Ne kuvaavat elämän sattumanvaraisuutta.

Perhepalvelukeskus Aallokon aulassa sijaitseva Pia Männikön Rönsy-veistos nimensä mukaisesti rönsyää aulan katosta alaspäin kohti lattiaa. Teos on valmistettu maalatusta, taivutetusta teräksestä ja sen esikuvana on ollut maahumala. Se kuvaa elämän moninaisuutta ja viittaa koko siihen elämän kirjoon, joka on läsnä perhepalvelukeskuksessa. Teoksen suunnittelussa on otettu huomioon Aallokon lapsiasiakkaat: kirkkaat värit ja pienistä osista koottu rakenne muistuttavat Lego-palikoita ja katosta kukkien kautta heijastuva valo heittää aulan seinille valoa ja varjoa.

Seiparkin pysäköintitalon julkisivussa sijaitseva Juhana Moisanderin Asemalaituri 0, tervehtii junamatkustajia raiteilla ja muita katselijoita Alma-hotellin puoleisella sivulla. Taideteos on toteutettu perforoimalla eli rei’ittämällä valokuvien pohjalta Corten-teräksiseen levyelementtiin, josta rakennuksen julkisivu koostuu. Tekniikalla saadaan aikaan rasteroitu kuva.

Taideteoksen lähtökohtia ovat olleet Seinäjoen ja rautatien yhteinen historia. Taideteoksessa on eri ikäisiä ihmisiä eri aikakausilta ja hevonen. Lisäksi teokseen kuuluu aseman kello. Hevonen symboloi rautatien aikaansaamaa historiallista muutosta – puhuttiinhan aikanaan rautahevosesta, kun perinteiset hevosvoimat vaihtuivat höyryveturiin. Se on myös viittaus maatalousvaltaiseen Etelä-Pohjanmaahan. Asemakello on viittaus ilmajokelaisen Könnin suvun

Aseman alikulkutunnelin taideteos on kuin portti toiseen maailmaan. Marjukka Korhosen Kaninkolo ja maailmanpyörä on useasta eri osasta koostuva kokonaistaideteos, johon kuuluu vesivärimaalausta muistuttava seinämaalaus, metallisia reliefejä ja valoraiteita. Ihmishahmoa esittävä Lähettäjä-reliefi lähettää käytävän seinässä matkaan erilaisia pikkulintuja.

Valoraiteet tuovat teokseen yllätyksellisyyttä ja viittaavat lähteviin juniin ja niiden aikatauluihin. Alikulkutunnelit mielletään helposti kolkoiksi ja epämiellyttäviksi tiloiksi. Teoksen lähtökohtana on luoda tunneliin miellyttävää tunnelmaa, turvallisuutta ja yllätyksellisyyttä. Teos viimeistellään kevään 2025 aikana.

Seinäjoen aseman taiteilijat:

Arja Kärkkäinen (s. 1986) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Kärkkäinen työskentelee pääasiassa videon ja kuvanveiston parissa. Hänen teoksissaan toistuvat yhteiskunnalliset teemat, kuten osallisuus ja yhteiskunnan sisäiset ja ihmisten väliset sanattomat sopimukset. Hän on toteuttanut julkisia teoksia useisiin kohteisiin Suomessa ja hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa. Synnyinkivi kuuluu teossarjaan, jonka aiemmin valmistunut osa Synnyinkivet (2019) on Nurmijärven kirjastossa.

Tiina Raitanen (s. 1983) työskentelee erilaisten materiaalien ja tekotapojen parissa. Hän käyttää taiteessaan usein sattumanvaraisia, ympäristöstä löytämiään esineitä. Raitasen taidetta on ollut esillä näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Helsingin Munkkisaareen valmistui hänen suurikokoinen ulkoveistoksensa Luettelo vuonna 2022 Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) edustalle.

Juhana Moisander (s. 1977) tunnetaan mediateoksista, joissa äänen, kuvan ja tilan suhde muodostaa tunnelmaltaan yhtenäisen kokonaisuuden. Hänen teoksiaan on nähty useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä. Lappeenrannan oikeustalossa sijaitsee hänen julkinen teoksensa Justitia (2020).

Pia Männikkö (s. 1971) on monialainen kuvataiteilija, joka työskentelee niin tekstiilin, saven, arkipäivän esineiden kuin videon ja valokuvan parissa. Hänen teoksillaan on usein vahva suhde tilaan, kehollisuuteen ja luonnon ilmiöihin. Männikön taidetta on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Marjukka Korhonen (s. 1968) on kuvanveistäjä ja julkisen taiteen ammattilainen. Hänen tuotantonsa ulottuu yksittäisistä veistoksesta laajoihin julkisen taiteen suunnittelutöihin. Hänen työskentelynsä aiheina ovat usein erilaisiin yhteisöihin, kuten perheeseen, ystäviin tai työyhteisöihin, kuuluvat ihmishahmot. Kaupunkitilaan toteutetuissa projekteissa Korhosta kiinnostaa erityisesti ihmisen ja rakennetun ympäristön välinen suhde.

Lisätietoja

Elina Alkio, julkisen taiteen koordinaattori, elina.alkio@seinajoki.fi, p. 044 7541747

Pressikuvat: http://bit.ly/STpressikuvat (Julkinen taide / Aseman taideteokset)

 

Kuva oikealla: Pia Männikkö, Rönsy. kuva Kalle Marjamäki