21.1.2023 - 27.5.2023
Derby
Halli
4/6 €
Seinäjoen taidehallista tulee urheiluhalli, kun taide ja urheilu kohtaavat Derbyssä!
Derby on taidenäyttely urheilusta. Näyttely tutkii Seinäjoen urheiluilmiöitä ja kysyy, mitä yhteistä taiteella ja urheilulla on. Seinäjoen taidehalli kutsui mukaan kuusi taiteilijaa ja viisi paikallista urheiluseuraa. Pari vuotta kestänyt prosessi tarjosi taiteilijoille mahdollisuuden tutustua lajien ominaispiirteisiin ja merkitykseen harrastajilleen. Näyttelyssä taiteilijoiden havainnot ja tulkinnat ottavat maalausten, tila- ja ääniteosten, veistosten ja dokumenttielokuvan muodon.
Derby on urheilussa käytetty termi, jolla useimmin tarkoitetaan paikallisottelua ja perinteikkäiden vastustajajoukkueiden kohtaamista. Millaisia ovat yleisesti vallitsevat käsitykset taiteen ja urheilun vastakkainasettelusta? Taiteella ja urheilulla on kuitenkin paljon yhteistä. Molempiin kuuluu intohimoa, teknisen taidon harjoittelua, omanlaistaan estetiikkaa ja luovuutta. Derby tutkii, mitä nämä kilpakumppanit antavat toisilleen.
Näyttelyn taiteilijat ovat työpari Krister Gråhn & Hannamari Matikainen, Anne Lehtelä, Teemu Mäki, Alina Sinivaara sekä Maria Stereo. Seinäjoen taidehalli on ehdottanut jokaiselle taiteilijalle uuden teoksen lähtökohdaksi vuoropuhelua paikallisen urheiluseuran, -joukkueen tai liikuntayhdistyksen kanssa.
Mukana ovat Lakeuden WallRiver SK8boarding, Seinäjoen Jalkapallokerho (SJK), Seinäjoen Maila-Jussit (SMJ), Seinäjoen Taitoluistelijat (River Bulls) sekä Rasti-Jussit. Taiteilijoiden lähestymistavat ovat yhteisöllisiä, havainnoivia, käsitteellisiä ja esteettisiä. Näyttelyssä ne ottavat maalausten, videoiden, valokuvien, veistosten ja installaatioiden muodon. Myös näyttelykokemukseen haetaan derbyhenkeä lainaamalla visuaaliseen ilmeeseen ja näyttelyarkkitehtuuriin urheilumaailmasta.
Näyttelyn oheisohjelmaa on tukenut Kuortaneen Säästöpankkisäätiö.
Lataa näyttelyn teosluettelo täältä: Teosluettelo
Katso Derby-taiteilijoiden haastatteluvideo
Krister Gråhn & Hannamari Matikainen
Krister Gråhn ja Hannamari Matikainen pyysivät Seinäjoen Maila-Jussien T06-08 joukkuetta kertomaan, mikä pesäpallossa on olennaista. Nuorten pelaajien henkilökohtaiset kokemukset ja taiteilijoiden tulkinnat muodostavat kokonaisuuden, johon kuuluu ääntä ja tilataideteos.
Krister Gråhn (s. 1979) on Mäntässä asuva kuvanveistäjä, joka on viimevuosina keskittynyt pääasiassa yhteisteosten toteuttamiseen eri työparien kanssa. Hän käsittelee taidetta ihmiselle luontaisena kommunikaatiokeinona omien henkilökohtaisten kokemustensa kautta. Gråhn on valmistunut kuvataiteen
maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja opiskelee tällä hetkellä kuratointia Praxis-maisteriohjelmassa.
Hannamari Matikainen (s. 1976) on tamperelainen kuvataiteilija. Hän käyttää välineinä pääasiassa grafiikan eri tekniikoita ja maalausta. Teoksissaan hän käsittelee pääasiassa inhimillisyyden ja empatian teemoja. Matikainen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Gråhn ja Matikainen ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2008 lähtien ja he ovat kehittäneet mm. uuden grafiikan tekniikan, silikonivedostuksen, joka yhdistää kuvanveiston valutekniikoita syväpainografiikan menetelmiin.
Anne Lehtelä
Anne Lehtelä tutustui Rasti-Jussien toimintaan ja löysi suunnistusharrastuksesta paljon yhteistä omaan lajiinsa. Eri aisteja herättelevä tilateos johdattaa kokemaan metsän kuin juoksija ja suunnistaja.
Anne Lehtelä (s. 1986) on tamperelainen kuvataiteilija. Hän käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisia teemoja käsitetaiteen muodossa installaatioina ja yhdistäen kehollista ja digitaalista työskentelyä. Pysyvänä teemana on yksilön suhde ympäröivään ja vapauden käsite. Lehtelä on koulutukseltaan taiteen maisteri ja työskentelee tällä hetkellä myös läänintaiteilijana.
Teemu Mäki
Teemu Mäki pohtii dokumenttielokuvassaan erilaisia miehenä olemisen tapoja muodostelmaluistelujoukkue RiverBullsin ja Venäjän presidentin kautta. Lisäksi esillä on taiteilijan maalaama muotokuva joukkueesta. Dokumentin on kuvannut Isle Art Industries ja sitä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.
Katso RIVERBULLS (A LETTER TO VLADIMIR PUTIN) Documentary 2023 teaser-video Youtubesta.
Teemu Mäki (s. 1967) on kirjailija, kuvataiteilija, teatteri- ja elokuvaohjaaja sekä tutkija. Kuvataiteen tohtorin väitöskirjassaan hän pohti taiteen, filosofian ja politiikan yhteyksiä, ja esseekirjassaan Taiteen tehtävä hän käsitteli taiteen tehtävää ja antia sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Viime vuosina hän on työskentelyssään käsitellyt mm. sukupuolen moninaisuuden, vallan ja vaurauden keskittymisen sekä ihmisen aiheuttaman joukkosukupuuton teemoja. Tällä hetkellä Mäki toimii Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajana.
Alina Sinivaara
Alina Sinivaara maalaa kankaalle jalkapallon maailmaa. Maalaukset ovat vaikutelmia OmaSp Stadionin tiloista ja SJK:n edustusjoukkueen peleistä ja treeneistä.
Helsinkiläinen taidemaalari Alina Sinivaara (s. 1978) on maalannut urheiluaihetta jo pitkään. Hän ei ole kiinnostunut urheilulajien kuvittamisesta, mutta pelikenttien elementit, kuten verkot, aidat, pallot, maalit ja stadionit, liukuvat usein mukaan maalauksiin. Sinivaara on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu).
Maria Stereo
Maria Stereo tutustui seinäjokelaiseen rullalautailukulttuuriin Lakeuden WallRiver SK8boarding -yhdistyksen aktiivien opastuksella. Teoksessa skeittauksen ja taiteilijan kuva- ja muotokieli yhdistyvät alttariksi, skeittaukselle omistetuksi ylistyslauluksi.
Maria Stereo (s. 1979) asuu ja työskentelee Kangasalla. Hänet tunnetaan runsaan koristeellista visuaalisuutta ja oivaltavasti kierrätysmateriaaleja hyödyntävänä kuvataiteilijana. Stereon maailma on rokokoon, kitschin ja surrealismin täyteinen. Teokset liittyvät vahvasti taiteilijan omaan lapsuuteen, 80-luvun tyttöyteen ja ajankuvaan. Stereo on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta.