29.9.2021 - 8.1.2022

Gustafsson&Haapoja: Siat

Halli

6 / 4 €

Kuvataitelija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson käsittelevät Seinäjoen taidehallin näyttelyssään sikojen samanaikaista näkymättömyyttä ja läsnäoloa yhteiskunnassa. Nimensä mukaisesti kokonaisuus keskittyy sikoihin, joiden kehojen hyödyntäminen on läpi historiallisen ajan ollut merkittävässä roolissa monissa ihmisyhteisöissä. Siat kytkeytyvät ruoantuotannon lisäksi luokkataisteluihin, jätehuoltoon ja jopa kolonialismiin. Teollistuminen, globaali markkinatalous ja ympäristökriisi yhdistyvät nekin sikojen elämään ja kuolemaan.

Näyttelyssä on esillä kolme teosta, joita ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Ääni-installaatio Odotustila – Waiting Room, jossa kuullaan elämänsä viimeistä yötä eläviä sikoja, on ollut aiemmin vuonna 2019 esillä Amsterdamissa Zone2Source-galleriassa. Näyttely esittää kaksi uutta, tätä näyttelyä varten tehtyä videoteosta.  Ei tietoja – No Data pyrkii hahmottamaan monipuoliseen aineistoon pohjaten, millaista maailmaa eläinteollisuus luo. Kokonaiskuva hukkuu rehuntuotannon, bakteerien ja työntekijöiden olosuhteiden moninaisiin verkostoihin. Toisessa, dokumentaarisessa videossa katsellaan elämää eläinten turvakodissa elelevän Paavon näkökulmasta.  Siat – Pigs tutkii näkymätöntä sikaa, ja samalla koettaa tuoda esiin materiaaliksi alistetun olennon kokemusta. Miten sika näkee meidät?

Odotustila - Waiting Room ääni-installaatio Halli-näyttelytilassa
Odotustila – Waiting Room. Kuva: Jenni Latva

 

Ei tietoja -videoteos Halli-näyttelytilassa Seinäjoen taidehallilla
Ei tietoja – No Data. Kuva: Jenni Latva

Nimetön(Elossa)
Nimetön(Elossa). Kuva: Jenni Latva

 

Näyttely limittyy sen esilläolopaikan, Itikan kaupunginosan, historiaan. Tuolloin teollisuus- ja varastokäytössä olleen Kalevan Navetan naapurissa toimi vuodesta 1914 1980-luvulle teurastamo ja lihanjalostustehdas. Seinäjoen taidehalli tutkii näyttelyohjelmassaan sijainnistaan kaupungin ja maaseudun, historian ja tulevaisuuden risteyskohdissa kumpuavia kysymyksiä yhdistäen niitä ajankohtaisiin nykytaiteen ilmiöihin. Näin pyritään taustoittamaan monimutkaisia nykypäivän haasteita ja tuomaan esiin taiteen merkitystä ja mahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Gustafsson&Haapoja on vuodesta 2012 toiminut yhteistyö. Projekti on aloittanut tutkimalla historiaa ja yhteiskuntaa toisten lajien näkökulmasta ja edennyt purkamaan ihmisen ja eläimen käsitteitä sekä sitä, miten ne kytkeytyvät rodullistamisen, seksismin ja yhteiskunnallisen ulossulkemisen mekanismeihin. Teokset liikkuvat installaatio- ja videotaiteen sekä performanssin alueilla, ja niissä näkyy usein molempien taiteilijoiden teatteritausta. Näyttelyt pyritään keskusteluiden, kirjoitusten ja toiminnan kautta liittämään osaksi yhteiskunnallista kontekstia.

Gustafsson&Haapojan Epäihmisyyden museo – Museum of Nonhumanity vastaanotti valtion mediataiteen palkinnon 2016. Teos on kiertänyt biennaaleilla ja festivaaleilla mm. Norjassa, Taiwanissa ja Italiassa. Työparin näyttelykokonaisuus Museum of Becoming nähtiin 2020 Helsingin taidemuseo HAMissa. Vuonna 2021 videoteos Becoming vieraili Kyoto City University of Artsin galleriassa (@KCUA). Kiila-palkinnolla tunnustettu Naudan historian museo vuodelta 2013 oli aiemmin tänä vuonna esillä Kalmarin taidemuseossa Ruotsissa. Gustafsson&Haapoja ovat toimittaneet näyttelyihin liittyen kirjat History According to Cattle (2015), Museum of Nonhumanity (2020) sekä suomeksi ja englanniksi (2021 myös japaniksi) julkaistu Nuppukirja – maallisen elämän käsikirja.

 

Laura Gustafsson (s. 1983) on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi, joka on kaunokirjallisuuden lisäksi kirjoittanut näytelmiä, kuunnelmia ja TV-sarjaa. Gustafssonilta on ilmestynyt romaani viisi romaania. Esikoisteos Huorasatu (2011) oli Finlandia-palkintoehdokas. Myös uusin kirja Rehab (2020) on saanut paljon positiivista huomiota.

Terike Haapoja (s. 1974) on New Yorkissa toimiva kuvataiteilija, joka näyttelyiden tekemisen ohella toimii myös kirjoittajana ja luennoitsijana. Hänen teoksensa Closed Circuit – Open Duration sekä Toisten puolue olivat esillä vuoden 2013 Venetsian biennaalin pohjoismaisessa paviljongissa.

 


AARG 2021 keskustelutapahtuma on osa Gustafsson & Haapojan näyttelyn ohjelmaa. Kutsuttuja puhujia ovat aktivisti Kristo Muurimaa ja tutkijat Birgitta Wahlberg, Galina Kallio ja eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala. Tilaisuuden moderoi Laura Gustafsson. Tallenne keskusteluohjelmasta katsottavissa alla. Lähetys alkaa 10 min kohdalla. Katselulinkki