Kesäkuvataiteilija 2024: Henri Airo

Henri Airo (s. 1996, Helsinki) on Seinäjoen kaupungin kahdeksas Kesäkuvataiteilija. Työskentelyaika oli tänä vuonna 8.7.– 8.9.2024. Kesän aikana Airo toteutti taideprojektin, joka tarkasteli Seinäjoen Keskustorille siirretyn Yrittäjä-Jussi-patsaan (Matti Peltokangas ja Aarne Hakala-Rahko,1984) historiaa ja kaupunkilaisten siihen yhdistämiä merkityksiä. Arkistotutkimuksesta, osallistavista työpajoista ja patsaalla pidettävästä julkistustilaisuudesta koostuva performatiivinen projekti kiinnitti huomiota ikoniseen maamerkkiin sen 40-vuotisjuhlan alla. Kesäkuvataiteilija tutki Yrittäjä-Jussin kautta, millaisia ihmiskuvia pidämme erityisen arvokkaina. Se kutsui pohtimaan patsaiden, juhlistamisen ja muistamisen merkitystä nyt ja tulevaisuudessa.

the head of a man statue

Mikä aateloi ihmisen?

Kesän aikana Airo on tutkinut patsaan historiaa  Seinäjoen kaupungin arkistomateriaaleista sekä Kansallisarkistosta Helsingissä. Airo toteutti Keskustorilla kyselytutkimuksen Yrittäjä-Jussin jalustaan kirjatun moton työ aateloi ihmisen pohjalta.

“Arkistodokumenteista ohessa minulle selvisi, että Yrittäjä-Jussin laatassa lukeva motto “Työ aateloi ihmisen” on ollut alun perin patsaan ideoineen kauppaneuvos Reino Saarisen henkilökohtainen motto. Halusin kuulla kaupunkilaisten omia ajatuksia siitä, mikä tekee ihmisestä arvokkaan. Kanssani sai myös tulla juttelemaan ja jakamaan tarinoita Yrittäjä-Jussista. 

Airo sai yli sata vastausta ihmisiltä Keskustorilla heinäkuussa 2024. Keskustorilla toteuttamassa kyselyssä reilusti yleisin vastaus oli, että ihmisen aateloi se, miten hän kohtelee muita.

mies torilla keltainen liivi päällään miestä kuvaavan patsaan vieressä

Kevytmielinen patsastoimikunta päätti Yrittäjä-Jussille uuden identiteetin

Henri Airo kutsui koolle kevytmielisen patsastoimikunnan, joka kokousti parin tunnin ajan 20.8.2024. Patsastoimikunta koostui kuudesta jäsenestä ja taiteilija Henri Airosta. Kokouksessa suunniteltiin uusi hetkellinen identiteetti Yrittäjä-Jussi patsaalle. Henri Airon koollekutsuman kevytmielisen patsastoimikunnan kokouksessa oli esillä hyvin erilaisia ajatuksia siitä, mitä Jussi voi edustaa. Kaikkien ehdotusten pohjavireeksi toimikunta löysi kuitenkin avarakatseisuuden ja sen, että yksilö yrittää olla hyvä muita kohtaan.

Uusi identiteetti paljastettiin uudelleenjulkistamisjuhlassa patsaan vieressä 6.9.2024. Yrittäjä-Jussi on Sinä-Jussi, ja patsaan uusi motto on Sinä ja minä aateloimme toisemme. Nämä ovat luettavissa uudesta nimilaatasta, joka on asetettu vanhan laatan päälle. Seuraavan kuukauden ajan Jussi-patsas kertoo ohikulkijoille solidaarisuudesta ja empatiasta. Nimilaatassa on myös ulkonevat betonista tehdyt kädet, jotka edustavat ihmisen avoimuutta ja hyväksyntää toinen toistaan kohtaan. Patsas palautetaan 10.10.2024 Yrittäjä-Jussiksi, mikä on juuri ennen Seinäjoella alkavia Valtakunnallisia Yrittäjäpäiviä.

Betoninen nimilaatta jossa on kaksi ulkonevaa kättä

ihmisiä torilla, kuuntelemassa puhetta

Yrittäjä-Jussin uudelleenjulkistamisjuhla

 

____aateloi ihmisen

Kesän päätteeksi Kesäkuvataiteilijan projektin yhteenveto esitettiin Seinäjoen taidehallin Itikka -tilassa Kalevan Navetalla, 6-7.9.2024. Installaatio  ______ aateloi ihmisen esitti kesän aikana työstämänsä tutkimusprojektin materiaalia. Arkistomateriaalista, valokuvista, videoista, kollaaseista sekä Keskustorilla toteutetun kyselytutkimuksen vastauksista koostuva näyttely kokosi yhteen Yrittäjä-Jussin vaiherikkaan menneisyyden. Samalla se kysyy kysyy: millaiset ihmiskuvat ovat juhlistamisen arvoisia? Henri Airo on myös mukana tulevassa Seinäjoen taidehallin ryhmänäyttelyssä Statuomania, joka avataan ensi vuoden puolella 25.1.2025. Näyttelyn kuratoi Porin kulttuurisäätö -kollektiivi. Airon kesäkuvataiteilijana aloittama projekti tulee näkymään myös Statuomania-näyttelyssä, joka pohtii muistomerkin olemusta ja niihin liittyviä prosesseja – kenellä on oikeus juhlittuihin ja ikuistettuihin muistoihin ja näkyvyyteen, kenen muistot tulevat kuulluiksi ja huomioiduiksi?

 

Henri Airo

Henri Airo on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Hän tarkastelee tutkimuksellisella työotteellaan erilaisia sosiaalisia ilmiöitä tuomalla yhteen valokuvia ja muita medioita, tekstiä ja arkistomateriaalia. Airon teokset tutkivat myös jaettujen narratiivien muodostamiseen käytettyjä välineitä ja tekevät näkyväksi niiden sisäistä toimintaa. Airo on opiskellut valokuvausta LAB-ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutissa, josta hän on valmistunut vuonna 2021. Oman taiteellisen työnsä ohella hän toimii valokuvauksen opettajana ja tuottaa erilaisia kulttuurihankkeita vapaalla taidekentällä.

 

Kuva sivulla: Henri Airo, kuva Kaisa Syrjänen