14.12.2023
Taidehalli julkistaa näyttelyitä vuodelle 2024
Seinäjoen taidehalli julkistaa uusia näyttelyitä vuodelle 2024. Esillä on kaksi yksityisnäyttelyä pohjoismaisilta taiteilijoilta: tanskalaisen Jacob Juhlin Kuvittele puu ja ruotsalaisen Tove Kjellmarkin Hevonen, robotti ja mittaamaton. Loppuvuonna avautuu suomalaisen, monialaisen työryhmän näyttelykokonaisuus Valoon kahlitut. Näyttelyissä pohditaan luonnon ja keinotekoisen rajapintoja sekä erilaisia valtarakenteita. Seinäjoen taidehallin aiemmin julkistetut alkuvuoden näyttelyt, Nastja Säde Rönkön Those Who Kept the Light ja Hannele Rantalan ja Kari Soinion Laskoksia, avautuvat tammikuun lopussa.
Hybridimetsä Vintille
Vintillä avataan kesäkuussa tanskalaisen kuvataiteilijan Jacob Juhlin yksityisnäyttely Kuvittele puu. Näyttely pohtii ihmisen luontosuhdetta ja sen muuttumista sekä ihmisen käsitystä koskemattoman luonnon ja ihmisen muokkaaman ympäristön suhteesta. Taiteilijan kuvitelmassa luontokato ja ilmastonmuutos ovat muuttaneet elinympäristöämme niin paljon, että tulevat sukupolvet eivät enää täysin tunnista luonnovaraista, ”villiä” luontoa. Tilateoksessa raakalauta, kuivat oksat, muoviset lehdet, silikonista tehdyt hybridiolennot, ääni, teksti, muovi ja marmori muodostavat erään tulkinnan ja toisinnon metsästä, luonnosta. Keskeinen lähtökohta näyttelylle on Seinäjoen taidehallin näyttelytila Vintti, joka puuverhoilullaan viittaa metsään, vaikka tila onkin ihmisen rakentama.
Jacob Juhl on tanskalainen kuvataiteilija. Hän työskentelee valokuvan, tekstin ja tilataiteen parissa. Häntä kiehtoo loputtomasti ajatus ihmisestä sillanrakentajana luonnon ja ihmisen itse luoman kulttuurin välillä. Juhlin teoksia on ollut esillä kotimaansa Tanskan lisäksi muun muassa Espanjassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Kuvittele puu on hänen ensimmäinen näyttelynsä Suomessa. Kuvittele puu – Imagine a Tree on esillä Vintillä 14.6.-16.11.2024.
Hallissa kohtaavat hevonen ja kone
Hallissa nähdään syksyllä ruotsalaisen kuvanveistäjän Tove Kjellmarkin näyttely Hevonen, robotti ja mittaamaton. Näyttely on ollut vuonna 2022 esillä Färgfabrikenissa Tukholmassa. Näyttely esittelee veistoksia, videoita ja piirustuksia. Kjellmarkin tutkimuksen kohteina ovat hevonen, olento, johon hänellä on syvä tunneside, sekä itse rakennetut robotit, joiden kanssa hän työskentelee. Hevosilla ja ihmisillä on pitkä yhteinen historia. Taiteilijan mukaan hevonen toimi pitkään ihmisen ohjaamana miltei robotin roolissa. Vaikka koneet ovat myöhemmin korvanneet hevosen ihmisen työvälineenä, hevosen on usein edelleen toimittava ihmisen tahdon mukaan ansaitakseen oikeutensa olemassaoloon.
Näyttelyn teokset on toteutettu hyödyntämällä erilaisia tieteellisiä mittaustekniikoita, kuten liikkeenkaappausta, 3D-skannausta ja lämpökuvantamista.
Taiteilija tutkii niiden avulla hienovaraisia prosesseja ihmisten, eläinten ja robottien liikemalleissa ja pyrkii saavuttamaan mittaamattoman – sen, mitä ihmisen luomat mittausvälineet ja mitta-asteikot eivät voi havaita. Teoksissa taiteilijan työskentely ja hänen rakentamansa robotit yhdistyvät liikkeen kautta hybridiveistoksiksi, joissa kohtaavat uusi digitaalinen teknologia ja perinteiset kuvanveiston materiaalit, kuten pronssi ja marmori.
Tove Kjellmark on Tukholmassa asuva kuvanveistäjä. Hän on opiskellut Ranskassa École des beaux arts’ssa ja Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa. Kjellmarkin teokset esittävät kriittisiä kysymyksiä ihmisen ja ei-ihmisen roolista posthumaanissa ajassa, jossa tiede ja teknologia ovat siirtyneet ihmisyyden edelle. Hevonen, robotti ja mittaamaton on hänen ensimmäinen näyttelynsä Suomessa. Se on esillä Hallissa 7.9.2024–4.1.2025.
Kurkistus häjykuvan taa
Valoon kahlitut on monitaiteinen näyttelykokonaisuus, joka on syntynyt varhaisen valokuvaajan Julia Widgrénin (1842-1917) elämän ja uran inspiroimana. Näyttelyn työryhmään kuuluvat Anne-Mari Ahonen, Heta Kaisto, Hanna Koikkalainen, Hanneriina Moisseinen ja Anne Puumala. Julia Widgrén oli yksi Suomen menestyksekkäimmistä 1860-luvulla uransa aloittaneista valokuvaajista. Hän eli poikkeuksellisen itsenäisen naisen ja yrittäjän elämän Vaasassa. Tunnetuin hänen ottamistaan kuvista on Antti Isotalon ja Antti Rannanjärven kahlekuva vuodelta 1869.
Työryhmä pysähtyy tarkastelemaan kahlekuvan takaa valottuvia maailmankuvia. Keskiössä ovat valokuvan kehitys Suomessa, naisten aktiivinen rooli varhaisessa valokuvauksessa sekä vähemmän tutkitut vallan kuvat: kuvat vangeista, maaseudun ihmisistä ja naisista. Näyttely koostuu arkisto- ja nykyvalokuvasta, esineinstallaatioista, tekstiiliteoksista, piirroksista ja videoteoksista. Näyttely avautuu Vintillä 7.12.2024.
Muistoja ja tarinoita
Alkuvuoden 2024 näyttelyiden kokoavina teemoina ovat tarinat, myytit ja muistot, kaipuu ja unohtaminen. Näyttelyt käsittelevät teemoja hyvin henkilökohtaisista näkökulmista mutta myös kollektiivisella tasolla. Esillä on kaksi näyttelyä suomalaisilta nykytaiteilijoilta.
Those Who Kept the Light on Nastja Säde Rönkön tarinallinen näyttely, jossa on esillä 10 elokuvallista videoteosta ja veistoksia. Näyttely tarkastelee ihmisen riippuvuussuhdetta mereen queer- ja feminismiviitekehyksestä. Videoteoksissa rakkaus ilmenee ihmisten välillä, mutta myös muiden kuin ihmisten välillä: tuuli tai meri nähdään olentoina, joilla on tietoisuus, tunteet ja ääni. Näyttelyssä tarkastellaan mielikuvituksen ja kaipuun kollektiivista mielenmaisemaa myös ilmastohätätilan ja valtamerien hauraiden ekosysteemien puitteissa. Näyttely on ollut aiemmin esillä Tanskassa Rønnebæksholmin taidehallissa, jonne sen on kuratoinut Aura Seikkula. Näyttely on esillä Hallissa 27.1.-10.8.2024
Laskoksia on Hannele Rantalan ja Kari Soinion yhteisnäyttely, jonka kuratoi Leena-Maija Rossi. Näyttely käsittelee muistamista ja unohdusta, muutoksia ja menetyksiä tasoilla, jotka ulottuvat henkilökohtaisesta yleiseen. Näyttely poimii esiin yhtäältä ajankohtaisia, toisaalta ikuisia aiheita yksinäisyydestä ja eristyksissä olosta muistamiseen ja traumoihin. Näyttely on esillä Vintillä 27.1.-25.5.2024.
Näyttelyiden avajaisia vietetään perjantaina 26.1.2024 klo 17–19 taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Talvipäivä-tapahtuman yhteydessä. Talvipäivä on kaikille avoin ja sisältää koko perheelle sopivaa ohjelmaa.