28.1.2021

Päivi Rintaniemen yksityisnäyttely esittelee taiteilijan uusinta tuotantoa

Rintaniemen veistosten hauras mutta stabiili muoto antaa yleisölle mahdollisuuden keskittyä yksinkertaiseen, fyysiseen pintaan ja pysäytettyyn liikkeeseen.  Vaatimattomana pidetyllä savella materiaalina on vahva luonne. Rintaniemen käsissä savesta on muovautunut vuosikymmenien saatossa tuhansia esineitä, veistoksia, pintoja ja muotoja.

Työmenetelmäni ovat hyvin yksinkertaiset ja perinteiset: käsin rakennuksen välineinä savi ja veitsi. Joissain teoksissa olen käyttänyt myös muita materiaaleja, kuten betonia ja rautalankaa”, Päivi Rintaniemi kertoo.

Calix on Hallin ensimmäinen yksityisnäyttely ja samalla näyttää näyttelytilasta jälleen aivan uuden, vielä yleisölle tuntemattoman puolen. Näyttelyssä ja oheisohjelmassa myös avataan taiteen tekemisen taustoja ja saven materiaalista luonnetta. Taiteilija prosessoi saven avulla maailman omituisuuksia, tragedioita ja iloa.

 ”Savi tarjoaa mahdollisuuden meditatiiviseen työskentelyyn ja vuoropuheluun. Ja onhan sillä myös oma mystinen puolensa muistuttaessaan meitä menneistä sukupolvista”, Rintaniemi kertoo. Mikroskooppisen pienistä rakeista muodostuva savi on ikiaikainen, historiallinen materiaali.  Latinankielinen sana calix tarkoittaa maljaa.

Taiteilijana Rintaniemi puhuu teostensa äärellä asioista ja elämän kääntökohdista sanoilla, joihin kuulijan on helppo samaistua. Hänen näyttelynsä ja teoksensa usein kantavatkin nimiä arkisesta todellisuudesta. Tutkijan lailla hän pohtii taiteessaan ihmisyyttä, sitä mitä näemme muissa ja miten voimme välittää toisistamme huomaamalla taiteen kautta asioiden yksinkertaisuuden ja kauneuden.

 ”Intohimoni on kertoa tarinoita ihmisestä ja ihmisenä olemisen haasteista figuureina, tyyliteltyinä hahmoina tai abstrakteina muotoina”, taiteilija kertoo.

Päivi Rintaniemi on tehnyt menestyksekkään uran taiteellisella työllään niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänet tunnetaan erityisesti Amfora-designistaan, joka on valmistanut astioita ja käyttöesineitä vuodesta 1986. Hänet on palkittu muotoilun valtionpalkinnolla vuonna 2008 sekä Faenzan kansainvälisen keramiikkamuseon 58° Premio Faenza pääpalkinnolla Italiassa 2013. Seinäjokelaiset tuntevat Big Hug –veistoksen, joka kutsuu saapujan tervetulleeksi Pruukinrannan asuinalueelle.

Näyttelyn yhteydessä keskustellaan taiteen tekemisestä ja sen merkityksistä. Rintaniemi kutsuu Taidehalliin keskustelukumppaneita eri taiteen ja elämän aloilta. Näyttely ja erityisesti sen materiaali – savi – näkyy myös muualla taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa. Taito Etelä-Pohjanmaa ry järjestää yhdessä Taidehallin kanssa kevään aikana keramiikan erikoiskurssin. Lisäksi Taito Shop Seinäjoki –myymälään avataan näyttelyn ajaksi Amforan pop up –myymälä.