7.9.2025 - 17.2.2026

Sarah Nakiito & Liisa-Irmelen Liwata

Näyttelytila Vintti

4/6/0 €

Seinäjoen taidehallissa avautuu Sarah Nakiiton ja Liisa-Irmelen Liwatan yhteisnäyttely syyskuussa 2025.

Vuoden 2023 Taidehallin avoimessa näyttelyhaussa valitulla taiteilijalla Sarah Nakiitolla on yhteisnäyttely Liisa-Irmelen Liwatan kanssa Seinäjoen taidehallin Vintillä 7.9.2025–17.2.2026. Taiteilijat Elham Rahmati ja Vidha Saumya toimivat sekä avoimen haun että näyttelyn kuraattoreina. Näyttely tuo yhteen kaksi erilaista taiteilijaa, jotka tarkastelevat taiteessaan identiteetin, perinnön ja pakkosiirtolaisuuden vaikutuksia ja pulmallisuutta.

Sarah Nakiito on taiteilijaksi ryhtynyt humanitaarisen työn ja siirtolaisuustutkimuksen ammattilainen, joka käsittelee diasporassa elävän mustan naisen kokemuksia tekstiili- ja performanssitaiteen keinoin. Hänen teoksensa pureutuvat sinnikkyyden, perimätiedon sekä kolonialismin jättämien haavojen teemoihin.

Liisa-Irmelen Liwata käyttää keramiikkaa kankaanaan ja luo kerroksellisia pintoja, jotka kuvastavat kulttuurien ja kokemusten sekoittumista. Hänen haptiset, tuntoaistiin vetoavat teoksensa herättävät kokemuksen kehosta elävänä karttana, jossa näkyy yhteys perimään ja asuinmaahan.

”Meistä on hienoa päästä kuratoimaan tämä näyttely, joka tuo esiin Sarah Nakiiton ja Liisa-Irmelen Liwatan teoksia yhdistävät punaiset langat. Niihin kuuluu syvä yhteys kehoon, käsityöläisyyden ylistys ja kriittinen minuuden tutkiskelu suhteessa paikkaan ja historiaan. Näyttely kutsuu vierailijat pohtimaan identiteetin moninaisuutta ja yhteisten kertomusten tuomaa koossapitävää voimaa.”  – Elham Rahmati ja Vidha Saumya.

 

TAITEILIJAT

Liisa-Irmelen Liwata on Helsingissä asuva suomalaiskongolainen kuvataiteilija. Teoksissaan hän käyttää kuvanveiston ja tekstin keinoja tarkastellessaan kehon, maan ja kielen yhteyksiä. Kahden eri kulttuurin risteyksessä kasvanut Liwata on kiinnostunut tutkimaan kohtaa, jossa olemisen muodot limittyvät. Hän työskentelee keramiikan parissa käyttäen maalauksellista tekniikkaa, jolloin kuvat syntyvät savipinnalle painamalla ja liu’uttamalla erivärisiä savia. Kerrokselliset, aaltoilevat muodot ovat yhdistelmä taidegrafiikkaa, kollaasityöskentelyä ja sormimaalausta.

Liwata valmistuu Kuvataideakatemiasta vuonna 2024. Hän on suorittanut kandidaatin tutkinnon Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa vuonna 2019. Tutkintoon sisältyi myös opintoja Design Academy Eindhovenissa Alankomaissa. Hänen viimeisimpiin ryhmänäyttelyihinsä lukeutuvat Kuvataideakatemian maisterinäyttely Kuvan Kevät (2024), Perceive sea, dunes, mountains in move 198 CAL -galleriassa Lontoossa (2023) ja Solar Noon Taattisten tilalla (2023).

Sarah Nakiito on Malmössä Ruotsissa asuva kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa tekstiilien ja performanssin parissa. Hänen työskentelynsä on intuitiivista, empaattista ja useimmiten temaattista. Teoksissaan hän keskittyy ihmisyyteen ja ihmisten väliseen yhteistyöhön.

Ennen uraansa taiteilijana Nakiito työskenteli 15 vuotta kriisitilanteessa elävien ihmisten parissa paikallisella, valtiollisella ja kansainvälisellä tasolla ja opiskeli kentällä Itä-Afrikan yhteisön päämajassa Arushassa, Tansaniassa ja Ruanda-tuomioistuimessa (oikeudellinen syyllisyys ja kotiuttaminen) sekä UNHCR:ssä Keniassa. Opinnoissaan hän keskittyi siirtolaisuuteen ja suoritti kandidaatin tutkinnon kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja etnisistä suhteista Malmön yliopistossa vuonna 2008.

Nakiiton taiteellinen työskentely liikkuu monien viittausten ja tiedonalojen kautta kohti sitä, miten musta naisen keho voi luovia ympäröivissä olosuhteissa. Hänen elämänsä ja teoksensa kertovat pakkosiirtolaisuuden, mustan identiteetin, feminismin, diasporan, queer-identiteetin ja kolonialismin jättämien haavojen tuomista kokemuksista. Kaikki tämä on läsnä hänen teoksissaan ja yhteistyöprojekteissaan, jotka etsivät ja kehittävät mahdollisuuksia dekolonisoidulle taiteelle.

 

KURAATTORIT

Elham Rahmati (s. 1989, Teheran) on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja itsenäinen kuraattori. Hän on toinen NO NIIN -verkkolehden perustajista ja päätoimittajista. NO NIIN on kuukausittain ilmestyvä riippumaton julkaisu, jossa yhdistyvät taiteen, kriittisyyden ja rakkauden näkökulmat. Vuosina 2019 ja 2020 Rahmati toimi kuraattorina ja tuottajana helsinkiläisessä riippumattomassa elokuvakoulussa The Academy of Moving People & Images (AMPI). Tätä ennen hän työskenteli kuraattorina Third Space -taidegalleriassa. Rahmatilla on kuvataiteen maisterin tutkinto Accademia di Belle Arti di Firenze -taideakatemiasta ja toinen maisterin tutkinto visuaalisesta kulttuurista, kuratoinnista ja nykytaiteesta Aalto-yliopistosta.

Vidha Saumya (s. 1984, Patna) on taiteilija ja runoilija. Teoksissaan hän puikkelehtii maanpakolaisuuden ja utopian mielikuvissa ja kyseenalaistaa estetiikan ja sosiaalis-poliittisten ekologioiden normeja. Saumya on toinen NO NIIN -verkkolehden perustajista ja päätoimittajista sekä Museum of Impossible Forms -kulttuurikeskuksen perustajajäsen.