Seinäjoen taidehallin Valoon kahlitut -näyttely kertoo tarinan kuuluisan häjykuvan takana
Seinäjoen taidehallin Vintillä avautuu 5.12.2024 Valoon kahlitut -näyttely.
Valoon kahlitut -näyttely on kunnianosoitus suomalaisen valokuvauksen edelläkävijälle Julia Widgrénille (1842–1917). Näyttelyssä tarkastellaan Widgrénin elämää ja valokuvia ja niiden takaa valottuvia maailmankuvia. Suuressa roolissa on erityisesti Widgrénin ottama valokuva, joka on todennäköisesti yksi Suomen kuuluisimmista. Kevättalvella 1869 otettu valokuva esittää legendaarisia puukkojunkkareita Antti Isotaloa (1831–1911) ja Antti Rannanjärveä (1828–1882) kahleissa. Widgrén oli kuvan ottaessaan vain 27-vuotias. Kuva toi nuorelle yrittäjälle nopeasti mainetta ja asiakkaita ja levisi ulkomaille asti suomalaisten siirtolaisten mukana.
Valoon kahlitut -näyttely pureutuu tutkimuksellisella otteella Julia Widgrénin poikkeukselliseen elämään ja uraan. Näyttelyn keskiössä ovat valokuvan kehitys Suomessa, naisten aktiivinen rooli varhaisessa valokuvassa sekä kuvat vangeista ja muista maaseudun ihmisistä, erityisesti naisista.
Näyttelyn on luonut monialainen työryhmä, johon kuuluvat kuvataiteilijat Anne-Mari Ahonen, Hanna Koikkalainen ja Hanneriina Moisseinen, kuraattori Heta Kaisto ja toimittaja Anne Puumala. Näyttelyssä on esillä valokuvia, piirustusta, esineinstallaatioita ja videoteoksia. Näyttelyssä arkistovalokuvat, museoiden kokoelmista lainatut esineet ja muu aineisto kertovat Widgrénin tarinaa. Heta Kaiston ja Anne Puumalan näyttelytekstit ja esseet syventävät näyttelyn taustoja. Nykytaiteilijoiden uudet teokset ammentavat Widgrénin poikkeuksellisesta elämästä ja työurasta sitoen sen meidän aikaamme. Näyttelyn teoksissa käytetyt hitaat tekniikat kunnioittavat 1800-luvun valokuvaajien käsityöläisyyttä.
Näyttely kurkistaa ikonisen Isotalon ja Rannanjärven valokuvan taakse ja pohtii sen merkityksiä meidän ajassamme. Kuuluisa muotokuva elää näyttelyssä myös taiteilijoiden Häjyvariaatiot-teoskokonaisuudessa, jossa korostuvat eteläpohjalaisen maskuliinisuuden ja uhon sijaan feminiinisyys ja herkkyys. Näyttelyyn lainattujen esineiden joukossa ovat myös häjyjen alkuperäiset kahleet.
Näyttelyyn ovat lainanneet alkuperäisaineistoa sekä -esineistöä Alahärmän kotiseutumuseo, Jouko ja Hannu Alangon tutkimusarkisto, Kansallisarkisto, Pietarsaaren museo, Pohjanmaan museo, Satakunnan Museo, Seinäjoen museot sekä Vaasan vankila.
Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Svenska Kulturfonden, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Svensk-Österbottniska Samfundet, Eugène ja Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse sekä Museovirasto.
Näyttelyn avointa avajaistapahtumaa vietetään Itsenäisyyspäivän etkot -tapahtuman yhteydessä 5.12.2024 klo 17 alkaen. Tervetuloa!
Näyttely on esillä Vintti-näyttelytilassa 7.12.2024 – 19.4.2025.
Näyttelyn lehdistökuvat ovat saatavilla täällä.
Lisätiedot ja yhteydenotot:
Elina Teitti, ts. taidekuraattori
Seinäjoen taidehalli
Seinäjoen kaupunki
elina.teitti@seinajoki.fi
p. 040 774 8560
Heta Kaisto, näyttelyn kuraattori
hetakais@gmail.com
p. 050 365 2993
Teoskuva: Hanneriina Moisseinen ja Sanna Karlström: Kruunut putoavat (2022), yksityiskohta teoksesta. Arkistovalokuva: Julia Widgrén.