Taidehallin Derby-näyttely on vuoden 2024 Museopedagoginen teko

Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry on valinnut Seinäjoen taidehallin Derby-näyttelyn Vuoden museopedagogiseksi teoksi vuonna 2024. Vuosittain jaettavalla palkinnolla Pedaali ry nostaa esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia panostuksia suomalaisten museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan.

Palkinto myönnettiin Seinäjoen taidehallille Tammisaaressa Suomen Museoliiton Taidemuseopäivillä 30.10.

Pedaali ry perustelee palkinnon saajan valintaa seuraavanlaisesti:
”Seinäjoen taidehallin Derby-näyttelyhanke yhdistää kaksi hyvin erilaista kenttää, taiteen ja urheilun. Ennakkoluuloton yhdistelmä mahdollistaa aivan uudenlaisten yleisöjen tavoittamisen ja aihevalinnalla on onnistuttu puhuttelemaan esimerkiksi koululaisia poikkeuksellisen hyvin. Hanke on osallistanut hienosti urheilun ympärillä toimivia yhteisöjä ottamalla ne mukaan näyttelyn yleisötyön tuottamiseen. Hanke on ollut paikallisten yhteisöjen kannalta merkittävä ja laajasti vaikuttava. Hanke on oiva esimerkki että, erilaisten yhteisöjen ja ihmisten osallistaminen museon näyttelyihin on hedelmällistä ja vaikuttavaa. Derby-näyttelyhanke on esimerkki siitä, että perinteisesti vastakkaisina nähdyt toimijat voivat yhteistyön avulla murtaa muureja ja toimia yhteisöllisyyden rakentajana.”

Tunnustus jaetaan 11. kerran. Palkinto sisältää kunniakirjan ja Hanna Kaisa Vainion suunnitteleman kiertopalkinnon, Liitelijä – Girddášit -veistoksen.

Derby-näyttely toteutettiin vuonna 2023 kuuden kuvataiteilijan ja viiden seinäjokisen urheiluseuran tai -joukkueen yhteistyönä. Näyttely tutki Seinäjoen urheiluilmiöitä ja kysyi, mitä yhteistä taiteella ja urheilulla on. Derby viittaa nimenä urheilukilpailuun ja vastakkainasetteluun, mutta näyttelyssä lähtökohta oli siltojen rakentaminen, yhdessä tekeminen ja uusien yleisöjen löytäminen. Taiteilijat saivat vapaat kädet tehdä näyttelyyn teoksen, joka jollain tavalla ammensi heille annetusta joukkueesta tai lajista. Osa taiteilijoista toteutti yhteistyötä tutustumalla lajiin ja havainnoimalla urheiluseuran toimintaa. Osa taas toteutti syvällisen yhteistyöprojektin urheilijoiden kanssa, jossa he osallistuivat myös varsinaisen teoksen tekemiseen.

Taiteilijaduo Krister Gråhn ja Hannamari Matikainen pyysivät Seinäjoen Maila-Jussien T06-08-joukkuetta kertomaan, mikä pesäpallossa on olennaista. Lopputuloksena syntyi tilataideteos, johon kuului ääntä ja pesäpalloon liittyviä, pelaajien valitsemia esineitä. Anne Lehtelä tutustui Rasti-Jussien toimintaan ja löysi suunnistusharrastuksesta paljon yhteistä omaan lajiinsa, polkujuoksuun. Eri aisteja herättelevä tilateos johdatti kokemaan metsän kuin juoksija ja suunnistaja. Teemu Mäki ohjasi dokumenttielokuvan miesten muodostelmaluistelujoukkue RiverBullsista (Seinäjoen Taitoluistelijat), jossa hän pohti erilaisia tapoja olla mies ja kirjoitti avoimen kirjeen Vladimir Putinille. Elokuvan kuvasi Isle Art Industries. Alina Sinivaara maalasi kankaalle jalkapallon maailmaa ja OmaSp Stadionin tiloja SJK:n edustusjoukkueen harjoituksissa. Maria Stereo tutustui seinäjokiseen rullalautailukulttuuriin Lakeuden WallRiverSK8Boarding -yhdistyksen (LWRS) aktiivien opastuksella ja teki näyttelyyn alttarin skeittaukselle. Näyttelyn yhteyteen toteutettiin myös tapahtumia yhdessä urheiluseurojen kanssa: muun muassa Jälkipelit-tapahtuma, johon kuuluivat Itikanmäen Iltarastit yhteistyössä Rasti-Jussien kanssa ja skeittielokuvia ja lajia esittelevä Savottaa ja kolistelua (LWRS) sekä Luistelukrokii-työpaja, jossa toimivat malleina RiverBulls-luistelijat.

Derby-näyttely oli esillä Seinäjoen taidehallin Hallissa 21.1. – 27.5.2023

Kuva Derby-näyttelystä: Krista Luoma. Anne Lehtelän teoksessa pääsi eläytymään metsässä liikkumiseen.