5.4.2024

Taiteilijatapaaminen: Hannele Rantala

Näyttelytila Vintti

Maksuton

Perjantaina 5.4. klo 17–17.45 taiteilijatapaaminen valokuvataiteilija Hannele Rantalan kanssa Seinäjoen taidehallin Laskoksia-näyttelyssä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, tervetuloa!

Taiteilijatapaamisessa Hannele Rantala kertoo Laskoksia-näyttelyssä esillä olevan teoskokonaisuutensa taustoista. Kuinka teossarjat Vankila ja Toinen maailma ovat muotoutuneet? Millaisena hän näkee kuviensa rinnakkaiset maailmat?

Rantalan teoskokonaisuus Unen ja kuoleman rajalla on syntynyt vuosien 2019–2024 aikana. Se muodostuu kahdesta rinnakkaisesta maailmasta, Vankilasta ja Toisesta maailmasta. Vankilan osuus on kuvattu Tallinnan Patarein vankilassa, jossa Viron neuvostomiehityksen aikana pidettiin mielipidevankeja. Toinen maailma muodostuu unenomaisista näyistä tai näkymistä. Kuvat tuntuvat kätkevän jotain, niissä on läsnä jotain tavoittamatonta.

Laskoksia on yhteisnäyttely valokuvataiteilija Kari Soinion kanssa.

Näyttely on esillä Seinäjoen taidehallissa 25.5.2024 saakka.

Hannele Rantala (s. 1952) on opiskellut valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa 1970-luvulla. Hän on asunut ja työskennellyt Moskovassa, Pariisissa ja Brysselissä. Vuonna 2022 Rantala sai sekä Valokuvataiteen valtionpalkinnon että Pro Finlandia-mitalin. Samana vuonna hänellä oli, yhdessä Elina Brotheruksen kanssa, laaja Vuoropuhelua-näyttely Ateneumin taidemuseossa. Rantalan retrospektiivinen näyttely Ihanien aikojen loppu oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa 2015.

Rantalan teokset käsittelevät usein sivullisuutta, pakolaisuutta, lähtöjä sekä muutosta. Valokuvien lisäksi teokset voivat olla muodoltaan tilateoksia, performansseja, tekstejä tai interventioita. Rantalan teos Vieraskirja vuodelta 2009 on kosketettava marmorilaatta, joka on sijoitettu pysyvästi Nykytaiteen museo Kiasman aulaan. Rantala on lisäksi tehnyt useita valokuvakirjoja.

Kuva: Krista Luoma. Näkymä Laskoksia-näyttelystä, Hannele Rantalan Unen ja kuoleman rajalla -teoksesta.