7.12.2024 - 19.4.2025
Valoon kahlitut
Vintti
Valoon kahlitut -näyttelyn avoimia avajaisia vietetään Itsenäisyyspäivän etkoilla 5.12. Tervetuloa!
Valoon kahlitut on monumentti varhaiselle valokuvaajalle Julia Widgrénille (1842–1917). Näyttelyssä pysähdytään Widgrénin elämän ja valokuvien äärelle ja tarkastellaan niiden takaa valottuvia maailmankuvia. Keskiössä ovat valokuvan kehitys Suomessa, naisten aktiivinen rooli varhaisessa valokuvauksessa sekä kuvat vangeista ja maaseudun ihmisistä, erityisesti naisista. Näyttelyn hitaat tekniikat kunnioittavat valokuvaajan ammatin käsityöläisyyttä 1800-luvulla. Julia Widgrén oli Suomen menestyksekkäimpiä 1860-luvulla uransa aloittaneita valokuvaajia. Hän eli poikkeuksellisen itsenäisen naisen ja yrittäjän elämän Vaasassa. Tunnetuin hänen ottamistaan kuvista on Antti Isotalon ja Antti Rannanjärven kahlekuva vuodelta 1869. Näyttely koostuu arkisto- ja nykyvalokuvasta, esineinstallaatioista, tekstiiliteoksista, piirroksista ja videoteoksista.
Näyttelyn on luonut monialainen työryhmä, johon kuuluvat Anne-Mari Ahonen, Heta Kaisto, Hanna Koikkalainen, Hanneriina Moisseinen ja Anne Puumala. Näyttelyn on kuratoinut Heta Kaisto ja näyttelysuunnittelusta vastaa Anne-Mari Ahonen. Työryhmä omistaa näyttelyn keräilijä Jouko Alangolle.
Anne-Mari Ahonen (s. 1971, Kajaani) on palkittu graafinen suunnittelija, kuvataiteilija ja monialainen viestinnän ammattilainen, joka on nostanut esiin työssään erityisesti Euroopan siirtolaisuuden teemoja.
Heta Kaisto (s. 1984, Ii) on taidehistorioitsija, kirjoittaja ja kuraattori, joka pohtii tuhon poetiikan kysymyksiä tohtoriopinnoissaan Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksella.
Hanna Koikkalainen (s. 1980, Imatra) on valokuvataiteilija, joka on syventynyt raja-alueen ja luovutetun Karjalan kulttuuri- ja tunnehistoriaan, sekä muistitiedosta ja luontosuhteesta kumpuaviin teemoihin.
Hanneriina Moisseinen (s. 1978, Joensuu) on palkittu kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija ja ohjaaja, joka haastaa tarinankerronnan muotoja ja näkökulmia työssään arkistoaineistojen ja tunnehistorian parissa.
Anne Puumala (s. 1976, Seinäjoki) on palkittu toimittaja, joka on erikoistunut narratiiviseen journalismiin ja historiallisiin aiheisiin erityisesti Pohjanmaan alueella.
Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus sekä Svenska Kulturfonden, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Svensk-Österbottniska Samfundet, Eugène ja Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse ja Museovirasto.
Näyttelykuva: Yksityiskohta teoksesta Hanneriina Moisseinen ja Sanna Karlström: Kruunut putoavat (2022). Arkistovalokuva: Julia Widgrén.